PROJEKTTARTALOM

PROJEKTTARTALOM

Konzorcium tagjai és az általuk megvalósítandó fejlesztések a projektben:

 • Balatonfüred Város Önkormányzata (1019 mFt): Esterházy Kastély felújítása – Nyaralástörténeti Látogatóközpont kialakítása.

A kastély jelenleg teljesen leromlott állapotban, üresen, kihasználatlanul áll Balatonfüred belvárosában. A kastély elhelyezkedése, története, tökéletessé teszi a tervezett nyaralástörténeti tárlathoz. Látogatóközpontként, a nyújtott szolgáltatásokkal, vendéglátási lehetőséggel egész éves, időjárástól független attrakcióként fog üzemelni a Reformkor, mint kiemelt egyetemes érték helyi vonatkozásának látványos ismertetéseként.

 A kép illusztráció.

 • Hévíz Város Önkormányzata (100,2 mFt) – Festetics sétány turisztikai attrakcióvá fejlesztése.

A sétány fejlesztésével élménnyé válik a világörökség területhez tartozó Hévízi tó megközelítése. A szabadtéri attrakciós elemek telepítése révén a fürdőzés előtti és utáni szabadidő minőségi eltöltése válik lehetővé a turisták számára. A 21. századi turisztikai trendeknek megfelelően kidolgozott kiállítási tematika és alkalmazott eszközei a pihenést és a szellemi feltöltődést szolgálja. A kiállítási témajavaslat teljes vertikumában bemutatja a Hévízi-tó páratlan gyógyászati adottságait, a gyógyvíz jellemzőit, illetve a környező láp-és mocsárvilág sajátos élővilágát. A gyermekeket szabadtéri múzeumpedagógiai elemek segítségével ösztönözzük a játékos tanulás élményében való részvételre.

 • Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. (73,2 mFt) – Festetics Kastély turisztikai szolgáltatásfejlesztése.

A fejlesztés keretében megújul a Kastély egyik szimbóluma, a díszkapu. Továbbá a vendégfogadás feltételeinek javítása, és minőségi fejlesztése keretében felújításra kerül a kerti nyilvános mosdó, valamint újabb nyelveken lesz elérhető a Kastély bemutatása a visualguide bővítése révén.

 • Szigliget Község Önkormányzata (470,2 mFt) – Szigligeti Vár komplex turisztikai fejlesztése.

A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül a vár eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárása, fejlesztése révén. Modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítási tematika kerül kialakításra, mely a gyermekek, családok számára is komplex látogatói élményt fog nyújtani.

A kép illusztráció.

 • Badacsonytomaj Város Önkormányzata (419 mFt) – Kisfaludi út élmény sétánnyá alakítása.

A projekt keretében a Badacsony hegyre vezető Kisfaludy út kerül átalakításra egy vonzó, szabadtéri attrakciós elemekkel kialakított sétánnyá. A meglévő értékekre alapozottan (badacsonyi tájkép, helyi kötődésű történelmi személyek, kulturális értékeke, borkultúra, stb) modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, szabadtéri interaktív kiállítás kerül kialakítása. A pihenőpontok, kilátó pontok az élmény teljességét növeli.

 • Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft (145,6 mFt) – Interaktív Borászati Kiállítás és Látogatóközpont kialakítása.

A látogatóközpont kialakításával, a meglévő értékekre alapozottan, a 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítási jön létre bel-, és szabad térben egyaránt. A látogatóközpont a Balaton-felvidék természeti adottságait, borászatát, flóráját és faunáját, mint kiemelt egyetemes értékeket mutatja be.

 • Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (570 mFt) – Uradalmi Magtár komplex fejlesztése, ECHO domb tematikus történeti park kialakítása.

A település központjában elhelyezkedő Magtár tökéletes helyszíne a Félsziget értékeit is bemutató multifunkcionális közösségi és kiállítótérnek.

A Visszhang Domb megújításával új élménnyel bővül a jelenlegi turisztikai kínálat. A történelmi park (játszópark) elsősorban a gyermeke, családok részére biztosít új élményelemet.

A kép illusztráció.

 • Tihanyi Bencés Apátság (225,4 mFt) – Apátsági Múzeum megújítása, Napváró terasz kialakítása.

A projekt keretében a Tihanyi Bencés Apátság rendház épületének pincéjében a meglévő állandó kiállítás kerül megújítása, újraépítése a modern kori turisztikai trendeknek megfelelően. Emellett az Apátság épületének keleti oldalán új attrakcióként kerül kialakításra a Napváró terasz.

 • Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (66 mFt)

A Magyar Turisztikai Ügynökség a projekt turisztikai koordinációját, szakmai irányítását végzi. Ennek keretében felügyelte és a megvalósítás időszakában koordinálja a projekt turisztikai szakmai tartalmának kialakítását.

 • Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. (51 mFt)

A Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervzet valósítja meg a projekt marketing feladatait és tájékoztatási feladatainak egy részét.

 • Balatoni Integrációs Kft. (105 mFt)

A Kft. végzi a projekt szintű szakértők (közbeszerzési szakértő, műszaki ellenőr, kiállítások szakmai koordinációját végző kiállítási szakértő) megbízását, a projekt konzorciumi szintű projektmenedzsment feladatok ellátását és a világörökség várományosi helyszín egységes bemutatását szolgáló infokommunikációs tartalmak elkészítését, eszközök beszerzését.

Az egyes fejlesztéseket valamennyi konzorciumi tag saját beruházásában valósítja meg és biztosítja annak üzemeltetését.

A projekt beruházási helyszínei:

Back To Top