Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban 2021.március 23.

Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban 2021.március 23.

MEGHÍVÓ

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) hagyományaihoz híven idén is megrendezte Víz Világnapi Konferenciáját a Balaton Régióban. A konferencián való részvétel, mely online módon került megrendezésre, nem igényel többet, mint egy internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógépet vagy okostelefont.

A víznek rendkívül fontos szerepe volt és van a földi élet, a termelés és a társadalmi-gazdasági fejlődés alakulásában. Az adott korok társadalmi-gazdasági élete szinte minden vonatkozásban összefüggött és összefügg a víz-viszonyokkal. A víz és a társadalom állandó kölcsönhatásban van egymással.

A tiszta és biztonságos víz az egyik legértékesebb erőforrásunk, gazdasági értéke már ma is felbecsülhetetlen, és mai tudásunk szerint egyre inkább azzá válik a jövőben, ezért felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt a társadalom, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és az élővíz /édes vízkészletek védelme között.

Tekintettel arra, hogy a 2021. évben a Víz Világnap középpontjában a víz értékelése „témakör” áll rendezvényünk célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a víz globális hidrológiai körforgásáról, a vízlábnyom fogalmáról, az általunk használt termékek, élelmiszerek előállításának vízigényéről, a Balaton vízgyűjtőjén megvalósuló felelősségteljes vízgazdálkodásról, a közvetlen emberi vízhasználatról, valamint a vízkészlet gazdálkodást érintő fejlesztésekről, beruházásokról.

A konferencia címe volt: Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban
A konferencia időpontja: 2021. március 23. (kedd)
A konferencián való részvétel lehetősége: online volt.

A víz értékelése

Megvalósult Szakmai Program (délelőtt)

10.00 – 10.05 Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25 Víz, levegő, Balaton. (Dr. Horváth Ákos kirendeltség-vezető, Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatórium)
Megtekinthető előadás

10.25 – 10.55 Fenntartható vízkészlet-gazdálkodás a Balatonnál. A Balaton vízgyűjtő-gazdálkodásának tapasztalatai, aktuális és jövőben várható kihívások, célkitűzések, megoldási javaslatok. (Szabó Péter osztályvezető, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)
Megtekinthető előadás

10.55 – 11.15 Vízlábnyom fogalma, meghatározása – Közvetett vízhasználatunk hatása helyben és azokban a térségekben, régiókban, földrészeken ahol előállítják / megtermelik az általunk használt tárgyakat, elfogyasztott élelmiszereket. (Posta Donát, Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány)
Megtekinthető előadás

11.15 – 11.35 Közvetlen emberi vízhasználat – az ivóvíz, ipari víz és a szennyvíz értéke és díja (fedezi-e a hosszú távú elérhetőség biztonságát). Humán vízhasználat és víztakarékossági megoldások. (Volencsik Zsolt vezérigazgató, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.)
Megtekinthető előadás

Megvalósult délutáni kötetlenebb program

14.00 – 15.00 Víz Klub – Filmklub
Videók a nagyvilágból vízgazdálkodás, vizes élőhely védelem témakörben

15.00 – 16.00 Online Kerekasztal beszélgetés / látottak, hallottak megvitatása

Együttműködését köszönjük, további rendezvényeinkre is örömmel várjuk!

Back To Top