Online Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban 2020 április 9

Online Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban 2020 április 9

Tisztelt Partnerünk!

Nagy örömömre szolgál Önt tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) online formában valósította meg a március 24-re tervezett, azonban a járványügyi intézkedésekkel összhangban elhalasztott Víz Világnapi Konferenciát a Balaton Régióban. A konferencián való online részvétel nem igényelt többet, mint egy internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógépet vagy okostelefont. Mint Ön előtt is ismert a Balaton Kiemelt Térség területi fejlődése, a terület- és gazdaságfejlesztés hatékony területi irányítása, az okszerű és takarékos területhasználat, valamint a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság egyensúlyának megőrzése kiemelten fontos feladatok. A balatoni táj, a tó és a parti sáv szakszerű kezelése összetett feladat. Vízvédelmi, élőhelyvédelmi, nádgazdálkodási, tájkép-megőrzési célok és intézkedések mellett megjelennek a közösségi és turisztikai fejlesztések igényei is. A vízparti táj kezelésének alapfeladata, hogy miképp lehetne feloldani a természet/környezet jó ökológiai állapotban tartása és az emberek vízhasználati igénye között fennálló ellentéteket. A rendezvényünk célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a vízgazdálkodást érintő nemzetközi tevékenységekről, a vízgyűjtőgazdálkodási tervezés aktuális feladatairól, a tó meder állapotával kapcsolatos legújabb vizsgálatok eredményeiről, a Balatont érő tápanyagterhelésről, a klímaváltozás vízminőségre, vízkészletre gyakorolt hatásairól, a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról. 

A konferencia címe: Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban 

A konferencia időpontja: 2020. április 9. volt.

A konferencián való részvétel lehetősége: online volt.

Megvalósult program

9.30 – 10.00               Online rendszerhez való csatlakozás

10.00 – 10.05             Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25             A 2019. évi Budapesti Vízvilágtalálkozó eredményei az előttünk álló 3 év tervezett tevékenységei (2022. évi Vízvilágtalálkozóig) (Heincz Balázs főosztályvezető, Külügyi és Külgazdasági Minisztérium)

10.25 – 10.35             A Balaton Kiemelt Térség hosszútávú fejlesztési koncepciójának tervezése, kitekintéssel az integrált vízgazdálkodásra (Dr. Molnár Gábor ügyvezető igazgató, Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.)

10.35 – 10.50             EU Víz keretirányelvének végrehajtási tapasztalatai a Balaton vízgyűjtő területén, vízgyűjtőgazdálkodási tervezés aktuális feladatai (Országos Vízügyi Főigazgatóság (egyeztetés alatt))

10.50 – 11.20             A tó vízgazdálkodási szolgáltatásainak hosszú távú biztosítása érdekében szükséges feladatok, vizsgálati eredmények és tervezett fejlesztések (Országos Vízügyi Főigazgatóság (egyeztetés alatt))

11.20 – 11.40             A klímaváltozás vízminőségre gyakorolt hatásainak vizsgálata, mezokozmosz kísérletek eredményeinek bemutatása (Dr. Jordán Ferenc igazgató, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet)

11.40 – 12.00             Kérdések, hozzászólások

12.00 – 13.00             Ebédszünet

13.00– 13.20              A Balaton külső tápanyag-terhelésének jellemzői, hatása a tó vízminőségére különös tekintettel a klímaváltozásra (villámárvizek, felszín borítottság változása, stb.) (Dr. Clement Adrienne egyetemi docens, BME Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszék)

13.20 – 13.40             Kék-zöld infrastruktúra tervezése településfejlesztési szempontból (Dr. Buzás Kálmán egyetemi tanár, BME Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszék)

13.40 – 14.00             A DRV Zrt., mint felelős víziközmű szolgáltató válaszai a klímaváltozás kérdéseire, kiemelten a Balaton térségében (Krizsán György fejlesztési főmérnök, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.)

14.00 – 14.20             Az üzleti szféra kezdeményezései, lehetőségei a vízkészletek megőrzése az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelése érdekében (Balogh Levente elnök, Szentkirályi Magyarország Kft.)

14.20 – 14.40             Kérdések, hozzászólások

14.40                            Konferencia zárása

Letölthető tartalmak

Back To Top