Szemléletformáló rendezvény – Mezőgazdasági túlfogyasztás és ökológiai lábnyom 2020.12.02.

MEGHÍVÓ 2020.12.02.

MEGHÍVÓ

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a környezet védelme, az ökológiai, szociális, kulturális és gazdasági fenntarthatóság érdekében szemléletformáló rendezvénysorozatot indított, hogy felhívja a figyelmet mindannyiunk személyes érintettségére, a Földünket fenyegető környezeti problémákra, a klímaváltozásra, a természeti erőforrások csökkenésére és az ökoszisztémák sérülékenységére vonatkozóan.

Korunk egyik kulcsszava a „fenntartható fejlődés” fogalma a 80-as években jelent meg a közbeszédben, a norvég miniszterelnöknőtől, Gro Harlem Brundtlandtól származik, az „eltartóképesség” az ökológia tudományterületéről származó fogalom, majd helyette 1996-ban az „ökológiai lábnyom” fogalmát javasolta Mathis Wackernagel (svájci várostervező) és William E. Rees (kanadai ökológus).

A véges Föld és a végtelen növekedés közötti ellentmondás a tudósok szerint azzal oldható fel, ha a növekedésnek nem a fizikai térben és az extenzív paraméterekben, hanem a bölcsesség belső tereiben és az intenzív mutatókban (pl. hatékonyságban) következik be.

Jelen rendezvényünk célja az volt, hogy e fenti, környezetünket érintő területeken a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tudományos értékű előadásokat és közérthető formában ismertetett jó gyakorlatokat hallgathassanak, annak érdekében, hogy a saját felelősség felismerhető legyen mindenki számára, hogy a közös hang megtalálásával a közös cselekvés eredményre vezethessen.

A rendezvény címe volt: Mezőgazdasági túlfogyasztás és ökológiai lábnyom – az ökoszisztémaszolgálatások ellehetetlenítése.

A rendezvény időpontja: 2020. december 2. szerda, 14.00 óra – 15.30 óra

Megvalósult program:

14.00 – 14.05        Bevezető, köszöntő – Dr. Molnár Gábor (ügyvezető igazgató, Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.)

14.05 – 15.05         Mezőgazdasági túlfogyasztás és ökológiai lábnyom – az ökoszisztémaszolgálatások ellehetetlenítése – Dr. Samu Ferenc tudományos tanácsadó (Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet)

Kultúrnövényeink sokszínűsége – Múlt, jelen és jövő – Baktay Borbála főigazgató (Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ)

15.05 – 15.30        Beszélgetés, összegzés, rendezvényzárás

A rendezvényen való részvétel lehetősége: online volt.

A konferencián való online részvétel nem igényelt többet, mint egy internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógépet vagy okostelefont.

Együttműködésüket köszönjük, következő rendezvényinken örömmel várjuk!

Back To Top