Föld Napi Konferencia a Balaton Régióban -“A pandémia kényszeréből a tudatosabb jövő felé?” 2021. április 27.

Föld Napi rendezvény 2021.

Föld Napi Konferencia a Balaton Régióban -“A pandémia kényszeréből a tudatosabb jövő felé?” 2021. április 27.

MEGHÍVÓ

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) hagyományaihoz híven idén is megrendezte Föld Napi Konferenciáját a Balaton Régióban. A konferencián való részvétel, mely online módon került megrendezésre, nem igényel többet, mint egy internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógépet vagy okostelefont.

Az ember és a természet viszonyát, a jelen és a jövő generációk számára kedvező vagy kedvezőtlen jellegét hosszabb távon a társadalmi értékrend és az ebből fakadó viselkedés, termelési-fogyasztási szokások befolyásolják leginkább.

Sajnálatos tény, hogy a COVID-19 járvány világszerte jelentős hatással volt, van és lesz az ember életére. „A járvány rávilágít a természeti és társadalmi rendszereink közötti összefüggésekre: a társadalmi ellenálló-képesség rugalmas környezeti támogató rendszertől függ. A biológiai sokféleség csökkenése és az intenzív élelmezési rendszerek az állati eredetű kórokozók okozta megbetegedéseket valószínűbbé teszik. Az egyszer használatos műanyagok iránti fokozott igény negatív következményekkel jár. A járvány idején hozott korlátozó intézkedéseknek, lezárásoknak lehetnek közvetlen, rövid távú, pozitív hatásai a környezetünkre, különösen a kibocsátások és a levegőminősége tekintetében, bár ezek valószínűleg átmenetiek.” Részlet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2020. november 5-én megjelent A COVID-19 és Európa környezete: egy globális járvány hatásai című rövid, átfogó jelentéséből.

Mindezeket figyelembe véve a Föld Napja alkalmából tervezett rendezvényünk célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a pandémia környezetre gyakorolt pozitív, negatív hatásairól mind globális mind térségi szinten. Azáltal, hogy olyan kérdésekre keressük a választ, hogy: Mit tanulhatunk belőle, mennyiben tudja segíteni ez a megváltozott helyzet a környezettudatos viselkedés elterjedését, a környezettudatos életmód elsajátítását, a tudatos fogyasztói magatartás és a lehetséges társadalmi szerepvállalás kialakítását?

 A konferencia címe volt:    Föld Napi Konferencia a Balaton Régióban

“A pandémia kényszeréből a tudatosabb jövő felé?”

A konferencia időpontja volt: 2021. április 27.

Megvalósult program

9.30 – 10.00 Online rendszerhez való csatlakozás
10.00 – 10.05 Konferencia megnyitása és köszöntő
10.05 – 10.25 A pandémiás időszaknak milyen hatásai vannak globális szinten a természeti értékekre, biológiai sokféleségre tekintettel? (Sipos Katalin igazgató, WWF Magyarország Alapítvány)
10.25 – 10.45 Az elmúlt év pozitív és negatív hatásai a természeti értékek védelmére, megőrzésére, illetve az emberek természet látogatási szokásaira. (Somlai Szilárd szakvezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)
10.45 – 11.05 Levegőhöz jutottunk? Mi történt az elmúlt évben a levegőben, mit lenne jó megtartani és min kellene változtatni? (Bendik Gábor környezetvédelmi szakjogász, Levegőmunkacsoport Országos Környezetvédő Egyesület )
11.05 – 11.25 A pandémia és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás. (Dr. Csepregi István igazgató, Köztisztasági Egyesülés)
11.25 – 12.00 Kérdések, hozzászólások
12.00 Konferencia zárása

A konferencián való részvétel lehetősége: online volt.

Együttműködését köszönjük, további rendezvényeinkre is várjuk Önöket!

 

Back To Top