VÍZ VILÁGNAPI KONFERENCIA A BALATON RÉGIÓBAN 2018.03.20.

VÍZ VILÁGNAPI KONFERENCIA A BALATON RÉGIÓBAN 2018.03.20.

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. Víz Világnapi Konferenciát szervezett a Balaton Régióban 2018. március 20-án.

A víznek ősidők óta fontos szerepe volt és van a földi élet, a termelés és a társadalmi-gazdasági fejlődés alakulásában. Az adott korok társadalmi-gazdasági élete szinte minden vonatkozásban összefüggött és összefügg a víz-viszonyokkal. A víz és a társadalom állandó kölcsönhatásban van egymással.

A tiszta és biztonságos víz gazdasági értéke már ma is felbecsülhetetlen, és mai tudásunk szerint egyre inkább azzá válik a jövőben. A természetes és mesterséges tavak, víztározók az ivóvíz hálózatot és az öntöző rendszereket vízzel látják el, rekreációs célokat szolgálnak, valamint horgászati lehetőséget, természetes és kulturális értéket testesítenek meg és ezen adottságokra építve számtalan szolgáltatást biztosítanak.

A rendezvényünk célja volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a Balaton vízgyűjtőjén tapasztalható szélsőséges időjárási eseményekről, Balaton vízmérlegéről, ökológiai állapotának jelenlegi helyzetéről, a halgazdálkodásról, a legújabb kutatások, vizsgálatok eredményeiről, a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról.

A konferencia címe: Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban

A konferencia időpontja: 2018. március 20., kedd

A rendezvény helyszíne: Siófok Város Polgármesteri Hivatal (8600 Siófok, Fő tér 1.) Balaton terem.

A megvalósult program:

  9.30 – 10.00  Regisztráció

10.00 – 10.05  Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25  Szélsőséges időjárási események, légköri folyamatok a Balaton vízgyűjtőjén (Dr. Horváth Ákos meteorológus, Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatórium)

10.25 – 10.45  A Balaton vízmérlege, a vízgyűjtő hidrológiai helyzete (Varga György monitoring referens, Országos Vízügyi Főigazgatóság)

10.45 – 11.05  Balaton ökológiai állapota a legújabb kutatási eredmények alapján (Prof. Dr. G-Tóth László igazgató, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet)

11.05 – 11.25  Balatoni horgászat, halászat jelene, jövője – halgazdálkodás a Balaton vízgyűjtőjén (Nagy Gábor horgászati ágazatvezető, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)

11.25 – 11.45  Néhány gondolat a vízről és a Balaton vizéről (Bíró József vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakmérnök, Siófoki Városvédő és Szépítő Egyesület)

11.45 – 12.00  Kérdések, hozzászólások

12.00 – 13.00  Ebéd

13.00 – 13.20  A Balaton-vízgyűjtő területén megvalósuló fejlesztések a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv végrehajtása (Zagyva Tünde Andrea vízminőségvédelmi referens, Országos Vízügyi Főigazgatóság)

13.20 – 14.00 Balatonnal kapcsolatos projektek összefoglaló bemutatása:

                            – Balaton levezető rendszer korszerűsítése

                            – Klímaváltozás hatásainak vizsgálata a Balaton vízkészletére, belső áramlási viszonyaira, hatása az élővilágra

                            – Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére

                            – Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon

                        (Dr. Balatonyi László árvízvédelmi osztályvezető, Országos Vízügyi Főigazgatóság)

14.00 – 14.20 Kérdések, hozzászólások

14.20              Konferencia zárása

 

 

Letölthető tartalmak

Back To Top