Térségfejlesztési Webinárium

Térségfejlesztési Webinárium

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft., 2020. július 22-én online térségfejlesztési egyeztetést (webináriumot) szervezett. 

A Balaton-térsége, más európai tavakhoz hasonlóan, komplex társadalmi-gazdasági rendszert alkot, amely az egyedi természeti adottságokra épülő turisztikai szolgáltatásokon, valamint a tavak rekreációs és lakossági hasznosításán alapul. A meglévő ágazati és integrált területi politikák azonban nem kezelik összetettségüknek és jelentőségüknek megfelelő szinten a nagy tavakat, sem hazai, sem uniós szinten. Jelenleg a 2021-2027 közötti programozási időszak tervezése van folyamatban. Fontosnak tartjuk, hogy a regionális fejlesztések során a tavas térségek nagyobb figyelmet kapjanak.

A webinárium célja a térségfejlesztéssel kapcsolatos tervezési folyamatok aktuális helyzetét bemutatása, valamint a tavak integrált, programalapú fejlesztésének szükségességére való figyelemfelhívás volt. A meghívott előadók között szerepelt Anton Schrag, a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság (DG REGIO) Magyarországért felelős részleg vezető-helyettese, valamint Horváth Viktor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Tervezési és Közvetlen Uniós Forrás-koordinációs Főosztályának vezetője.

A rendezvény címe: A Balaton régió gazdaságának helyreállítása és fenntarthatóbb kezelése, tanulságok más európai tavas térségek számára

A rendezvény időpontja: 2020. július 22.

A rendezvényen való részvétel lehetősége: online webinárium

A webinárium a ZOOM platformon keresztül került megrendezésre.


Megvalósult program:

 9.30-10.00                    Csatlakozás az online rendezvényhez

10.00-10.05                   Köszöntő, a rendezvény megnyitása (Dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, EU Régiók Bizottságának tagja)

10.05-10.20                   Az integrált térségfejlesztés hogyan segíti a Balaton-régió fenntartható fejlődését? A térségfejlesztés tapasztalatai és kihívásai (Dr. Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója)

10.20-10.40                   A regionális politika javasolt eszközei és kezdeményezései a tavas térségek, mint a funkcionális régiók speciális területeinek, fenntartható fejlesztése érdekében (Anton Schrag, a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság (DG REGIO) Magyarországért felelős részleg vezető-helyettese)

10.40-11.00                   Tanulságok és javaslatok a hazai fejlesztéspolitika kapcsán az integrált térségfejlesztés segítése érdekében. A folyamatban lévő tervezési munkák státusza (Horváth Viktor, a Tervezési és Közvetlen Uniós Forrás-koordinációs Főosztályának vezetője, Innovációs és Technológiai Minisztérium)

11.00-11.30                   Kerekasztal-beszélgetés

11.30-11.45                   Rendezvény zárása

A webinárium nyelve magyar-angol, szinkrontolmácsolás biztosítása mellett.

(Az elhangzott előadások pdf formátumban az előadás címére kattintva érhetőek el.) 

Back To Top