Szellemi kulturális örökség megőrzése a Balaton Régióban – online rendezvény

Szellemi kulturális örökség megőrzése a Balaton Régióban – online rendezvény

Tisztelt Partnerünk!

Nagy örömömre szolgál Önt tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. egy online rendezvényt (webinar) szervezett a “Szellemi Kulturális Örökség Megőrzése a Balaton Régióban / Magán és közszféra együttműködésének elősegítése a Balatoni Ökomúzeum létrehozása érdekében” címmel  a CULTURECOVERY projekt keretében. 

A projekt célja a kulturális örökség eszmei értékének megőrzése és helyreállítása Közép-Európában öko-múzeumokon keresztül. Közép-Európa nagyon gazdag természeti és kulturális örökséggel rendelkezik, amelyek fontos szerepet játszanak a gazdasági növekedés fellendülésében és a társadalmi kohézió alakításában. Az ökomúzeumok olyan modern múzeumpedagógiai elvek alapján kialakított területek, melyek egy adott hely vagy régió identitására és a helyi közösségek aktív részvételére épülnek, növelve ezzel ezeknek a közösségeknek a jólétét és a terület fenntartható fejődési lehetőségeit.

A projekt támogatni kívánja a Közép-Európai régió állami és magánszervezetei közötti együttműködést, amely képes hozzájárulni az intézményi kapacitások növeléséhez olyan innovatív modellek, stratégiák és gyakorlati intézkedések alkalmazásával, amelyek a kulturális örökség eszmei értékének védelmére és fenntartható használatára vonatkoznak.

A rendezvényen angol – magyar nyelvű szinkron tolmácsolás biztosított volt.

A rendezvény címe: Szellemi Kulturális Örökség Megőrzése a Balaton Régióban

A rendezvény időpontja: 2020. június 22

A rendezvényen való részvétel lehetősége: online webinar

Megvalósult program:

13.00 – 13.30.   Online rendszerhez való csatlakozás

13.30 – 13.40.   Bevezető és a Culturecovery projekt összefoglalása (Dr. Könczölné Egerszegi Zita, Balatoni Integrációs Kft.)

13.40 – 14:00.   Az immateriális kulturális örökség megőrzésének javítása – kormányzási struktúrák (Dr. Némethy Sándor, Göteborgi Egyetem, Svédország)

14.00 – 14.20.   Az épített örökség megőrzése Svédországban – a tradicionális készségek szerepe a hagyományos kézművességben (Dr. Bosse Lagerqvist, Göteborgi Egyetem, Svédország)

14.20 – 14.40.   Lehet-e a földhasználat megváltoztatása a pedodiverzitás elvesztésének oka? (Dr. Giuseppe Lo Papa, Palermoi Egyetem, Olaszország)

14.40 – 15.00.   Ökoturizmus a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban – a turizmus és a természetvédelem kiegyensúlyozása az érzékeny ökoszisztémákban (Fejes Éva, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

15.00 – 15.20.   Ökológiai szőlőtermesztés Piemontéban (Prof. Dr. Vittorino Novello, Torinoi Egyetem, Olaszország)

15.20 – 15.40.   Västra Götaland Tájobszervatóriuma és az örökségvédelem irányítási struktúrái (Anders Nilsson, Västra Götaland Régió, Svédország)

15.40 – 16.00.   Összefoglaló, rendezvény zárása (Dr. Molnár Gábor, Balatoni Integrációs Kft.)

 „A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.”

 

Back To Top