Természetvédelmi konferencia a Balaton Régióban 2020.06.04.

Természetvédelmi konferencia a Balaton Régióban 2020.06.04.

                                                                              Tisztelt Partnerünk!

Nagy örömömre szolgál Önt tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) Természetvédelmi Konferencia a Balaton Régióban címmel 2020. június 4-én rendezvényt szervez a Méhek Világnapja (május 20.), a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja (május 22.), és a Környezetvédelem Világnapja (június 5.) alkalmából. Elsősorban online formában tervezzük a rendezvény lebonyolítását, azonban ha a kormányzati intézkedések ezt lehetővé teszik, akkor Csopakon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál a Park Villa Panzió és Konferenciaközpontban szeretnénk megvalósítani (online formában akkor is közvetítésre kerülnek az előadások). A konferencián való online részvétel nem igényel többet, mint egy internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógépet vagy okostelefont.

A Balaton mára gyakorlatilag körbeépült, egyetlen hatalmas település, ebből kifolyólag az emberi hatások okozta terhelés igen jelentős. Ezen élettéren belül élünk együtt az ökoszisztéma részeként méhek, szúnyogok, madarak, vad- és háziállatok és mi emberek. A klímaváltozás hatására a balatoni ökoszisztémára jellemző rendkívül komplex kapcsolatok is megváltoznak. Ez azt jelenti, hogy a természetben jellemző táplálékláncokban bekövetkező változások több állat- és növényfaj populációjának életműködését is megzavarhatják, mivel a természetben összetett kölcsönhatások érvényesülnek.

A rendezvényünk célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a beporzók és a szúnyogok ökológiai rendszerben betöltött szerepéről, a nádasok helyzetéről, a madarak, házi-és vadállatok életéről a Balaton régióban.

A konferencia címe:    Természetvédelmi Konferencia a Balaton Régióban

A konferencia időpontja: 2020. június 4.

A konferencián való részvétel lehetősége: online és/vagy személyesen (későbbiekben derül ki)

Amennyiben a kormányzati intézkedések lehetővé teszik a rendezvény külső helyszínen való megvalósítását, a pontos cím: Csopak, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Park Villa (8229 Csopak, Kossuth u. 16.) lesz. Megközelíthető a Kossuth utcáról nyíló Óvoda közön keresztül.

Ezúton szeretnénk meghívni tisztelt Asszonyt / Urat, vagy a témában jártas munkatársát, hogy vegyen részt az online vagy személyes részvétellel zajló rendezvényen!

Kérjük, hogy részvételi szándékát email címének megadásával szíveskedjen jelezni a bftprogramok@balatonregion.hu e-mail címen legkésőbb 2020. június 2-ig. Ezt követően tudjuk megküldeni a szükséges útmutatót az online rendszerhez való csatlakozást illetően. 

Együttműködését előre is köszönjük!

Tervezett Program

9.30 – 10.00           Online rendszerhez való csatlakozás

10.00 – 10.05         Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25          Természetvédelem témakörében folyamatban levő és előkészítés alatt álló projektek. (Dr. Dalos Eszter osztályvezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

10.25 – 10.45          Kik azok a beporzók, mi lenne velünk nélkülük? A megporzás ökológiai és gazdasági jelentősége. (Dr. Kovács-Hostyánszky Anikó tudományos főmunkatárs, Ökológiai Kutatóközpont ÖBI Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport )

10.45 – 11.05          Csípőszúnyogok, szúnyoglárvák helye az ökoszisztémában. Mit tehet az átlagember? (Dr. Soltész Zoltán tudományos munkatárs, Ökológiai Kutatóközpont, ÖBI, Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport)

11.05 – 11.25          Szúnyoggyérítés különböző módszereinek bemutatása, ezek beporzókra gyakorolt hatása. Biológiai kontra hagyományos szúnyoggyérítés. (Sáringer-Kenyeres Tamás szakértő, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ)

11.25 – 11.45          Kérdések, hozzászólások

11.45 – 13.00         Ebédszünet

13.00– 13.20         Balaton Parti Sáv Táj Kezelési Elő-Terv 2.0. (Dr. Molnár Gábor ügyvezető igazgató, Balatoni Integrációs Kft.)

13.20 – 13.40         Nádasban élő védett állatok. (Dr. Nagy Lajos osztályvezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

13.40 – 14.00         A balatoni hattyúk természetvédelmi és társadalmi megítélése. (Dr. Kovács Gyula elnök, Magyar Madártani Egyesület Dél-Balatoni Helyi Csoport)

14.00 – 14.20         Házi kedvencek a vadonban (madárlesen), tudatos kisállat tartás (Vörösmarty Éva alelnök, Veszprém Megyei Önkormányzat)

14.20 – 14.40          Kérdések, hozzászólások

14.40                         Konferencia zárása

 

Back To Top