BALATONI HELYI TERMÉK 2016.03.30.

„BALATONI HELYI TERMÉK -PORTÉKA FEJLESZTÉS” SZAKMAI MŰHELY – 2016.03.30. KESZTHELY
A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. Balaton Partnerségi Napok keretében „Balatoni helyi termék -portéka fejlesztés” címmel szakmai műhelyt szervez.
A Balatoni Partnerségi Napok műhelymunkák célja, hogy
- szakmai közösségek léthozásával a szakterületek mentén alakuljanak ki a későbbi együttműködések, egy-egy projekt megvalósítás feltételei.
- a különféle szaktudások és tapasztalatok egyesítésével, a kulcsfontosságú szereplők együttműködésével – mint erőforrással – a természeti és kulturális értékek megőrzése, az életkörülmények javítása, az üdülés, az egészség és a munkakörülmények fejlesztése megvalósuljon,
- az egyedi és komplex problémák megoldására projektek szülessenek,
- a forrást biztosító szervezetek és a térségi szervezetek közötti együttgondolkodás megteremtését elősegítsük.
Rendezvényünk szakmai keretét a 1821/2015 (XI. 12.) Kormányhatározatban elfogadott Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014–2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program adja, mely célként fogalmazza meg a helyi termékekkel kapcsolatos versenyképesség és jövedelemtermelés növelését – munkahelyteremtés támogatását, a helyi alapanyagok alkalmazásával természetes eredetű, egyedi stílusjegyekkel rendelkező termékek előállítását – marketing együttműködések segítését, a tervezett fejlesztésekről új információk átadása által. Rendezvényünk célja volt a balatoni helyi, kézműves termékek előállítói együttműködésének támogatása – ezzel a helyben megtermelt minőségi termékek feldolgozásának, értékesítésének ösztönzése és a balatoni vendéglátás minőségének javítása, közös projektek fejlesztése.
A műhelymunka időpontja: 2016. március 30. 9.00-12.00 óráig
A rendezvény helyszíne: Balatoni Múzeum, Keszthely, Múzeum u. 2.
Megvalósult program:
9.00-9.10 Köszöntő, programismertető: Balatoni Integrációs Kft.,
9.10-10.30 Prezentációk – jó gyakorlatok – tudásmegosztás
- Tulipán Helyi Termelők és Magyar Áruk boltja bemutatkozása (Kiss László tulajdonos)
- Bezerics étterem helyi termék stratégiája (Bezerics Dániel tulajdonos)
- A balatoni helyi termékek marketing eredményei a szakértő szemével – a „Balatonízlelő” márka bemutatása (Kulcsár Annamária tulajdonos)
- A kézműves termékek – nívós ajándéktárgyak (Prokné Tirner Gyöngyi elnök, Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete)
- A Balatoni termék védjegy bemutatása (Kardos Gábor szóvivő, Balatoni kör)
10.30-10.50 Projektfejlesztő műhely – pályázati tájékoztatók
- A helyi termékek fejlesztésének pozíciói a Fejlesztési Programok keretei között. (előadó felkérés alatt)
- Vidékfejlesztési pályázati felhívások – előadás (Huszti Levente, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat)
10.50-11.30 Projektötlet fejlesztés:
- helyi termékek, helyi kézműves termékek megjelenési lehetőségei a különböző léptékű piacokon; rövid ellátási lánc; szemléletformálás feladatai, kulturális örökség megtartása a tradíciók felélesztése által; nyitott portálok; marketing a valóságban és a világhálón.
11.30-11.50 Összegzés