Régiófejlesztés

Régiófejlesztés

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, a “Balaton Régió” évszázadok óta szerves régiót képez a Balaton körül, amelynek összekötő ereje a tó maga, illetve az általa meghatározott gazdasági-társadalmi környezet. Mivel a Balaton Régió főként az idegenforgalmi bevételeinek köszönhetően jelentős tényezője a nemzetgazdaságnak, kiemelt fontosságú a térség folyamatos fejlesztése.
A TÉRSÉG JÖVŐKÉPE
BALATON, A TERMÉSZETESSÉG ÉS A MAGAS ÉLETMINŐSÉG EGYSÉGES KÖZÉP-EURÓPAI MINTARÉGIÓJA!

A Balaton térség jövőképe az alábbi 4 pillérre épül:

Balaton, a testi, szellemi, társadalmi megújulást adó térség. A térség, ahol magától értetődő a természet ereje, tisztasága, minősége és a benne élők vitalitása. A térség országosan kiemelkedő példája a környezet és a társadalom egységének, a harmonikusan fejlődő és fenntartható társadalmi fejlődés megteremtésének. Ez az a térség, ahol a társadalom (az itt élők és az ide látogatók innovatívan és fenntartható módon) úgy védi, formálja és építi környezetét, a természetes és épített környezetet, a közösségeket, a gazdaságot, hogy a környezet visszahatva a társadalomra, biztosítja annak gyarapodását és jólétét.
A TÉRSÉG FEJLESZTÉSÉNEK CÉLJA
A térség fejlesztésének fő célja a Balaton térségének dinamizálása, fenntartható gazdasági fellendítése, hogy a térségben élők és dolgozók számára egész évben biztosítható legyen egy kiszámítható élet és munkakörnyezet. A fejlesztések alapgondolata, hogy a Balaton régiót egy olyan hellyé kell alakítani, ahol egyaránt
  • jó élni;
  • jó pihenni, nyaralni;
  • jó vállalkozni, dolgozni.
A fenti célok elérését szem előtt tartva dolgozza ki a Balaton Fejlesztési Tanács a térség fejlesztési dokumentumait, illetve ezekkel összhangban vesz részt a kapcsolódó ágazati programokban, támogatja a helyi kezdeményezések megvalósítását (projektfejlesztés), illetve nemzetközi együttműködésekben, projektekben működik közre.
Back To Top