TERMÉSZETVÉDELMI RENDEZVÉNY 2019

TERMÉSZETVÉDELMI RENDEZVÉNY 2019

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a hagyományoknak megfelelően az Európai Fenntarthatósági Héthez kapcsolódóan Természetvédelmi Rendezvényt szervezett a Balaton Régióban.

„Balaton térsége az egyedülálló természetes környezetben, az egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedését támogató és ennek következtében lakói és vendégei számára magas minőségű környezetet biztosító térséggé kíván válni.” Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja 2014-2030”

Kapcsolatunkat a természettel, a környezettudatos viselkedés elterjedését, a környezettudatos életvitel kialakítását, a lakosság és a döntéshozók széles körét érintő szemléletváltást segíti a mindennapi életben előforduló pozitív minták, példaértékű cselekvések támogatása, bemutatása. A Balaton térség egyedülálló a természettel kialakított, rendkívül változatos, sokrétű és értékes kapcsolataiban is. A tó élővilága, a települések zöldterületei, a változatos madárvilág mind-mind ennek a kapcsolatnak a részei. Rendezvényünk ezt a változatosságot kívánta bemutatni.

Természetvédelmi rendezvényünk célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a vízgyűjtőgazdálkodási tervek felülvizsgálatáról, a vízparti sáv és az épített környezet egyensúlyáról, a Balaton parti sáv építési, építészeti szabályozásáról, a halgazdálkodás, horgászat természetre gyakorolt hatásairól, a természetvédelmi kérdések megjelenéséről a környezeti oktatásban, valamint a lakott területen megjelenő vadállatok, élőlényekkel való együttélés és a gyakorlati madár és állatvédelem kérdéseiről

A konferencia címe:   Természetvédelmi Rendezvény a Balaton Régióban

A konferencia időpontja:2019. június 5.

A konferencia helyszíne volt: Csopak, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Park Villa (8229 Csopak, Kossuth u. 16.)

A megvalósult program

9.30 – 10.00.     Regisztráció

10.00 – 10.05.    Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25.     Vízgyűjtőgazdálkodási tervek felülvizsgálata (Zagyva Tünde Andrea, Országos Vízügyi Főigazgatóság)

10.25 – 10.45.     Vízparti sáv, épített környezet egyensúlya (Pécseli Péter, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)

10.45 – 11.05.      A Balaton parti sáv építési, építészeti szabályozása – előírások és lehetőségek  a vízpart település és tájkép formáló szerepének erősítésre (Kolossa József, Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság)

11.05 – 11.25.      Halgazdálkodás, horgászat és a természet egyensúlya – rekreációs tevékenység lehetséges melléktermékei (Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)

11.25 – 11.50.       Kérdések, hozzászólások

11.50 – 13.00       Ebéd

13.00– 13.20       Környezeti nevelés, oktatás tapasztalatai, aktuális természetvédelmi kérdések a környezeti oktatásban, nevelésben (Dr. Kopek Annamária, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

13.20 – 13.40       Lakott területen megjelenő vadállatok, élőlényekkel való együttélés – természet megjelenése a városban; városlakók a természetben (Fischer József, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

13.40 – 14.00.     Madármentés gyakorlati szemmel (Szinai Péter, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

14.00 – 14.20       Kérdések, hozzászólások

14.20                      Konferencia zárása

Letölthető tartalmak

Back To Top