TÁJ- ÉS TELEPÜLÉSGONDOZÁS 2016.06.27.

TÁJ- ÉS TELEPÜLÉSGONDOZÁS 2016.06.27.

„BALATONI TÁJ- ÉS TELEPÜLÉSGONDOZÁS” SZAKMAI MŰHELYMEGBESZÉLÉS – 2016.06.27. SIÓFOK

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. Balaton Partnerségi Napok keretében „Balatoni táj- és településgondozás” címmel szakmai műhelymegbeszélést szervezett.

A Balaton térségében egyre több az elhanyagolt ingatlan, ezért egyre sürgetőbb a használaton kívüli ingatlanok életre keltése és felújítás utáni tartós használata.

A térség kihasználatlan értékeire támaszkodnak azok a közösségi-kreatív együttműködést segítő programok, melyek egyszerre építenek a szabad, tartósan munkát keresőkre, vagy azon üres, alig használt ingatlanokra, melyek fenntartását már egyre kevésbé tudják vállalni az ingatlanok gazdái – köztük az idős, gyakran a Balatontól távol élő tulajdonosok.

A helyi értékek megőrzése a magán- és az állami tulajdonosok számára egyaránt terhet ró, ezért a Balaton Fejlesztés Tanács térségfejlesztő célja a Balaton térségében az ingatlanhasznosítás dinamizálása, fenntartható gazdasági fellendítése, hogy a térségben élők és dolgozók számára egész évben biztosítható legyen egy kiszámítható élet és munkakörnyezet. A fejlesztések alapgondolata, hogy a Balaton régiót egy olyan hellyé kell alakítani, ahol egyaránt:

  • jó élni,
  • jó pihenni, nyaralni,
  • jó vállalkozni, dolgozni.

A „Balatoni táj- és településgondozás” című szakmai fórumunk keretében e fejlesztési témakör egy-egy részterületét kívántuk megvitatni a térség szereplőivel, a területek szakértőivel.

A rendezvény időpontja2016. június 27. hétfő, 10.00 óra

A rendezvény helyszíneSiófok Város Önkormányzat, Balaton Terem (8600 Siófok, Fő tér 1.)

 

Megvalósult program

 

10.00-10.10        Köszöntő

10.10-10.30        Balatoni táj- és településfejlesztés – a Balaton Törvény és az építésüggyel kapcsolatos jogszabályok tapasztalatai (Előadó: ifj. Horváth János állami főépítész, Somogy Megyei Kormányhivatal)

10.30-10.50        Táj- és épített környezet – a táj és a környezetvédelem kérdései (Selyem Anikó építészeti és természetvédelmi szakreferens, Balaton Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

10.50-11.10        Táj- és településgondozás – új szemlélet, új szakértők szükségessége (Előadó: Dr. Illyés Zsuzsanna dékánhelyettes, Tájépítészeti és Településtervezési Kar, Szent István Egyetem)

11.10-11.30        Ingatlanhasznosítás állami szerepvállalással – a Balatoni 2015-2016-ban lezajlott ingatlanvizsgálat eredményei.(Előadó: Bardóczy Árpád szakértő, Balatoni Integrációs Kft.)

11.30-11.50        Közösségfejlesztés és foglalkoztatás az elhanyagolt ingatlanok hasznosítására (Előadó: Thury Mónika tanácsadó, ICG Ex Ante)

11.50-12.10        A „Nagyapám háza” program (Előadó: Krizsán András DLA és Bihari Ádám építészek Modum Építésziroda)

12.10-12.30        Összegzés – Balatoni Integrációs Kft együttműködéseket támogató, koordináló szerepköre – Balatoni Integrációs Kft.

 

 

 

Letölthető tartalmak

Back To Top