KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG 2016.11.22.

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG 2016.11.22.

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÖRNYEZETI SZEMPONTJAINAK MEGVALÓSÍTÁSA A BALATON RÉGIÓBAN 2016. NOVEMBER 22. – SIÓFOK

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. 2016. november 22-én, Siófokon, környezeti fenntarthatóság témakörében, a „Fenntartható fejlődés környezeti szempontjainak megvalósítása a Balaton Régióban” címmel rendezvényt szervezett.

2015. szeptember 25-én New Yorkban a háromnapos Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozón az ENSZ 193 tagállama egyhangúan fogadta el azt a fenntartható fejlődési programot, amely 2030-ig a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul.

A globális célokhoz több ponton is kapcsolódva, a Balaton régió fejlesztési koncepciója szerint a Balaton térsége az egyedülálló természetes környezetben, az egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedését támogató és ennek következtében lakói és vendégei számára magas minőségű környezetet biztosító térséggé kíván válni.

Az ember és a természet viszonyát, a jelen és a jövő generációk számára kedvező vagy kedvezőtlen jellegét hosszabb távon a társadalmi értékrend és az ebből fakadó viselkedés, termelési-fogyasztási szokások befolyásolják leginkább. A környezettudatos viselkedés elterjedését, a környezettudatos életvitel kialakítását, a lakosság és a döntéshozók széles körét érintő szemléletváltást segíti a mindennapi életben előforduló pozitív minták, példaértékű cselekvések támogatása, bemutatása.

A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak a környezeti fenntarthatóság témakörében, a környezet és társadalom harmonikus viszonyáról, a természeti erőforrások fenntartásáról, öko-szemlélettel termelt élelmiszerekről, egészségkímélő háztartási szerekről.

A megvalósult rendezvény programja az alábbi volt:

9.00 – 9.30                 Regisztráció

9.30 – 9.35                 Rendezvény megnyitása és köszöntő

9.35 – 9.55                 A környezeti fenntarthatóság, mint értékrend (Dr. Szalay Tímea, Csalán Környezet és Természetvédő Egyesület)

9.55 – 10.15               Kihívások és tervezés – Az éghajlatváltozás várható hatása a Balaton vízháztartására a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) eredményei alapján (Kajner Péter, Magyar Földtani és Geofiz. In., Nemzeti Alkalmaz. Központ)

10.15 – 10.35             A társadalom és a környezet harmonikus viszonyának bemutatása – ember és környezetkímélő kertgazdálkodás (Dr. Gyulai Iván, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány)

10.35 – 10.55             Balaton-felvidéki Nemzeti Park üzemeltetése és az ökoszemlélet megvalósítása (Dr. Kopek Annamária, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

10.55 – 11.10             Kávészünet

11.10 – 11.30             Öko szemlélettel termelt élelmiszerek / egészséges étkezés – tájgazdálkodás, helyi gyógynövények termesztése (Harmathy Ildikó, Liliomkert Termelői Piac, Takács Tamás, Zánkai Gyógynövényvölgy)

11.30 – 11.50             Lehet mérgek nélkül – környezet és egészségkímélő háztartási szerek bemutatása (Szauer Rózsa, Nők a Balatonért Egyesület)

11.50 – 12.10             Környezettudatos intézmény kialakítása – Zöld Iroda Program, Karbonlábnyom-számítás (Herner Katalin, KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért)

12.10 – 12.30             „Kis-színes” térségi érdekességek: Kerttől az asztalig – Fenntartható mezőgazdasági mintaprojekt Reziben (Tafota Istvánné, Rezi Várbarátok Köre Egyesület)

12.30 – 12.50             Tájékoztató az Integrált Falusi Hulladék-begyűjtő Lovas Központ működéséről (Fábry Szabolcs, Nagyvázsony Község Önkormányzata)

12.50 – 13.10             Kérdések, hozzászólások

13.10 – 14.00              Ebéd és a rendezvény zárása

 

Letölthető tartalmak

Back To Top