Talaj Világnapi Rendezvény a Balaton Régióban 2020.12.09.

Talaj Világnapi Rendezvény a Balaton Régióban 2020.12.09.

Nagy örömünkre szolgál Önöket tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. 2020. december 9-én Talaj Világnapi online rendezvényt szervezett a talaj (termőföld) nemzetközi napjához kapcsolódóan a Balaton Régióban. A rendezvény lebonyolítása online formában valósult meg.  A konferencián való online részvétel nem igényelt többet, mint egy internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógépet vagy okostelefont.

Az ENSZ élelmezésügyi világszervezete, a FAO javaslatára 2013 óta tartják meg december 5-én ezt a világnapot, hogy felhívják a figyelmet az élővilág és benne az ember legalapvetőbb életfeltételeit biztosító talajok állapotának világszintű súlyos romlására, és az ennek megállítása érdekében szükséges teendőkre.

Talaj Világnapi rendezvényünk célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a témában, további cél, hogy a talaj a „mezőgazdasági közeg” skatulyából életközeggé, élettérré emelkedjen, hiszen a talaj a földi lét egyik központi helyen álló élettere, raktározó és szűrő közege, csakúgy, mint a levegő és a víz. A Balaton térség egyedülálló a természettel kialakított, rendkívül változatos, sokrétű és értékes kapcsolataiban is, melyek között a talaj és a talajélet is meg kell kapja a kellő figyelmet. A rendezvény hangsúlyt kívánt fektetni a talaj sérülékenységének és a rajta történő emberi tevékenység – aminek egy fontos része a fenntartható mezőgazdálkodás – jelentőségének hangsúlyozására.

A rendezvény címe volt: Talaj Világnapi rendezvény a Balaton Régióban

Rendezvényünket regisztráltuk a FAO nemzetközi szervezet Talaj Világnapi eseményei sorába, melyet a nemzetközi események weboldalon megtalálhatnak: http://www.fao.org/world-soil-day/worldwide-events/en/

A megvalósult program:

9.30 – 10.00                Online rendszerhez való csatlakozás

10.00 – 10.05              Konferencia megnyitása és köszöntő – Dr. Molnár Gábor ügyvezető igazgató (Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.)

10.05 – 10.30              Soil Security (Talajbiztonság) – Professzor Dr Giuseppe Lo Papa, Ph.D.- angol nyelvű előadás szinkron tolmácsolással (Palermói Egyetem, Olaszország)

10.30 – 11.00              Talajegészség és talajvédelem kihívásai – Szabó Béla osztályvezető (Zala Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály)

11.00 – 11.30              Termő természet – Gyulai Iván (Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány)

11.30 – 12.00              A talajegészség és az élelmiszereink kapcsolatának elkötelezettsége – Dr. Biró Borbála (EU Horison 2020, “Soil Health and Food” missziós testület)

12.00 – 12.15              Kérdések, hozzászólások

12.15                             Konferencia zárása

A rendezvény időpontja: 2020. december 9. szerda, 10.00 óra – 12.30 óra

A rendezvényen való részvétel lehetősége: online volt.

A konferencián való online részvétel nem igényelt többet, mint egy internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógépet vagy okostelefont.

Technikai információk: Közvetlen linkkel lehetőség nyilt a rendezvényhez való automatikus csatlakozásra

Együttműködését köszönjük!

Back To Top