TERMÉSZETVÉDELMI RENDEZVÉNY 2019

TERMÉSZETVÉDELMI RENDEZVÉNY 2019

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a hagyományoknak megfelelően az Európai Fenntarthatósági Héthez kapcsolódóan Természetvédelmi Rendezvényt szervezett a Balaton Régióban.

„Balaton térsége az egyedülálló természetes környezetben, az egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedését támogató és ennek következtében lakói és vendégei számára magas minőségű környezetet biztosító térséggé kíván válni.” Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja 2014-2030”

Kapcsolatunkat a természettel, a környezettudatos viselkedés elterjedését, a környezettudatos életvitel kialakítását, a lakosság és a döntéshozók széles körét érintő szemléletváltást segíti a mindennapi életben előforduló pozitív minták, példaértékű cselekvések támogatása, bemutatása. A Balaton térség egyedülálló a természettel kialakított, rendkívül változatos, sokrétű és értékes kapcsolataiban is. A tó élővilága, a települések zöldterületei, a változatos madárvilág mind-mind ennek a kapcsolatnak a részei. Rendezvényünk ezt a változatosságot kívánta bemutatni.

Természetvédelmi rendezvényünk célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a vízgyűjtőgazdálkodási tervek felülvizsgálatáról, a vízparti sáv és az épített környezet egyensúlyáról, a Balaton parti sáv építési, építészeti szabályozásáról, a halgazdálkodás, horgászat természetre gyakorolt hatásairól, a természetvédelmi kérdések megjelenéséről a környezeti oktatásban, valamint a lakott területen megjelenő vadállatok, élőlényekkel való együttélés és a gyakorlati madár és állatvédelem kérdéseiről

A konferencia címe volt:   Természetvédelmi Rendezvény a Balaton Régióban

A konferencia időpontja volt: 2019. június 5.

A konferencia helyszíne volt: Csopak, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Park Villa (8229 Csopak, Kossuth u. 16.)

PROGRAM

9.30 – 10.00             Regisztráció

10.00 – 10.05           Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25           Vízgyűjtőgazdálkodási tervek felülvizsgálata.

                                    Zagyva Tünde Andrea, Országos Vízügyi Főigazgatóság

10.25 – 10.45           Vízparti sáv, épített környezet egyensúlya.

                                    Pécseli Péter, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

10.45 – 11.05           A Balaton parti sáv építési, építészeti szabályozása – előírások és lehetőségek  a vízpart település és tájkép formáló szerepének erősítésre.

                                    Kolossa József, Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság

11.05 – 11.25            Halgazdálkodás, horgászat és a természet egyensúlya – rekreációs tevékenység lehetséges melléktermékei

                                     Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

11.25 – 11.50            Kérdések, hozzászólások

11.50 – 13.00            Ebéd

13.00– 13.20            Környezeti nevelés, oktatás tapasztalatai, aktuális természetvédelmi kérdések a környezeti oktatásban, nevelésben.

                                    Dr. Kopek Annamária, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

13.20 – 13.40           Lakott területen megjelenő vadállatok, élőlényekkel való együttélés – természet megjelenése a városban; városlakók a természetben.

                                    Fischer József, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

13.40 – 14.00           Madármentés gyakorlati szemmel

                                    Szinai Péter, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

14.00 – 14.20           Kérdések, hozzászólások

14.20                          Konferencia zárása

Letölthető tartalmak

Back To Top