KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG 2016.11.22.

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÖRNYEZETI SZEMPONTJAINAK MEGVALÓSÍTÁSA A BALATON RÉGIÓBAN 2016. NOVEMBER 22. – SIÓFOK
A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. 2016. november 22-én, Siófokon, környezeti fenntarthatóság témakörében, a „Fenntartható fejlődés környezeti szempontjainak megvalósítása a Balaton Régióban” címmel rendezvényt szervezett.
2015. szeptember 25-én New Yorkban a háromnapos Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozón az ENSZ 193 tagállama egyhangúan fogadta el azt a fenntartható fejlődési programot, amely 2030-ig a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul.
A globális célokhoz több ponton is kapcsolódva, a Balaton régió fejlesztési koncepciója szerint a Balaton térsége az egyedülálló természetes környezetben, az egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedését támogató és ennek következtében lakói és vendégei számára magas minőségű környezetet biztosító térséggé kíván válni.
Az ember és a természet viszonyát, a jelen és a jövő generációk számára kedvező vagy kedvezőtlen jellegét hosszabb távon a társadalmi értékrend és az ebből fakadó viselkedés, termelési-fogyasztási szokások befolyásolják leginkább. A környezettudatos viselkedés elterjedését, a környezettudatos életvitel kialakítását, a lakosság és a döntéshozók széles körét érintő szemléletváltást segíti a mindennapi életben előforduló pozitív minták, példaértékű cselekvések támogatása, bemutatása.
A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak a környezeti fenntarthatóság témakörében, a környezet és társadalom harmonikus viszonyáról, a természeti erőforrások fenntartásáról, öko-szemlélettel termelt élelmiszerekről, egészségkímélő háztartási szerekről.
A megvalósult rendezvény programja az alábbi volt:
9.00 – 9.30 Regisztráció
9.30 – 9.35 Rendezvény megnyitása és köszöntő
9.35 – 9.55 A környezeti fenntarthatóság, mint értékrend (Dr. Szalay Tímea, Csalán Környezet és Természetvédő Egyesület)
9.55 – 10.15 Kihívások és tervezés – Az éghajlatváltozás várható hatása a Balaton vízháztartására a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) eredményei alapján (Kajner Péter, Magyar Földtani és Geofiz. In., Nemzeti Alkalmaz. Központ)
10.15 – 10.35 A társadalom és a környezet harmonikus viszonyának bemutatása – ember és környezetkímélő kertgazdálkodás (Dr. Gyulai Iván, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány)
10.35 – 10.55 Balaton-felvidéki Nemzeti Park üzemeltetése és az ökoszemlélet megvalósítása (Dr. Kopek Annamária, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)
10.55 – 11.10 Kávészünet
11.10 – 11.30 Öko szemlélettel termelt élelmiszerek / egészséges étkezés – tájgazdálkodás, helyi gyógynövények termesztése (Harmathy Ildikó, Liliomkert Termelői Piac, Takács Tamás, Zánkai Gyógynövényvölgy)
11.30 – 11.50 Lehet mérgek nélkül – környezet és egészségkímélő háztartási szerek bemutatása (Szauer Rózsa, Nők a Balatonért Egyesület)
11.50 – 12.10 Környezettudatos intézmény kialakítása – Zöld Iroda Program, Karbonlábnyom-számítás (Herner Katalin, KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért)
12.10 – 12.30 „Kis-színes” térségi érdekességek: Kerttől az asztalig – Fenntartható mezőgazdasági mintaprojekt Reziben (Tafota Istvánné, Rezi Várbarátok Köre Egyesület)
12.30 – 12.50 Tájékoztató az Integrált Falusi Hulladék-begyűjtő Lovas Központ működéséről (Fábry Szabolcs, Nagyvázsony Község Önkormányzata)
12.50 – 13.10 Kérdések, hozzászólások
13.10 – 14.00 Ebéd és a rendezvény zárása